A klasszikus bajor rozsos kenyér



Minek vásároljunk olyan kenyereket, melyek tele vannak adalékanyaggal és tömegnövelő szerekkel, ha otthon is elkészíthetjük őket?  Az alapanyagok ellenőrzésével és szabad felhasználásával gyakorlatilag bármilyen kenyértípust elkészíthetünk, arról nem beszélve, hogy egészségesebb táplálkozást teszünk lehetővé a megfelelő rostok, ásványi anyagok és vitaminok bevitelével. A bajor rozsos kenyér azért közkedvelt, mert a fehér kenyérhez hasonlóan ropogós héja és könnyed szerkezete van, így biztosan a család kedvence lesz.

Hozzávalók:

20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

30 dkg finomliszt vagy kenyérliszt

1 ek. só

1 ek. cukor

1,5 ek. növényi olaj

3 dkg friss élesztő

3,5 dl langyos víz

Elkészítés:

  1. Morzsoljuk el langyos, cukros vízben az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  2. Keverjük össze a többi szárazanyagot és adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, majd az olajat is.
  3. Dagasszuk meg a tésztát, majd addig kelesszük, míg duplájára nem nő.
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és a már süssük 40-50 percig.
  5. Sütés után rácsra helyezve pihentessük a kenyeret.