A tönkölybúzaliszt sajnos nem gluténmentes, viszont nagyban hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz magas rost, vitamin-és fehérje tartalma miatt. A cukorbetegek viszont bátran fogyaszthatják, mert alacsony a glikémiás indexe, vagyis kifejezetten jól beleilleszthető speciális diétájukba.
Hozzávalók:
40 dkg öreg tészta vagy kovász
60 dkg fehér tönkölybúzaliszt
1 ek. só
1 ek. cukor
1,5 dkg friss élesztő
3 dl langyos víz
2 ek. olaj
Elkészítés:
- Az alapanyagokból dagasszunk viszonylag kemény tésztát. Ha túl keményre sikeredett, akkor langyos víz hozzáadásával javíthatunk rajta.
- Hagyjuk pihenni 20 percig, utána újra gyúrjuk át és még további 30 percig pihentessük. (Pihentetés alatt mindig takarjuk le a tésztát, hogy ne száradjon ki és biztosítsuk az állandó hőmérsékletet, hogy a tészta meg ne fázzon.)
- Készítsünk belőle veknit úgy, hogy lisztezett deszkán kör alakot formázunk, majd behajtjuk a két szélét és a hajtott szélére merőlegesen feltekerjük. Ügyeljünk arra, hogy minden tekerésnél nyomkodjuk le a tésztát, illetve a széleket is.
- Tegyük a veknit sütőpapíros tepsibe, majd kelesszük duplájára.
- A megszokott módon vágjuk be késsel a tetejét.
- Helyezzük a tésztát 220 fokos sütőbe és tegyünk alá egy lábasban vizet is.
- A tésztát spricceljük meg langyos vízzel, hogy a magas hőfokon történő sütés ellenére se száradjon ki.
- Süssük 50-60 percig, majd rácson pihentessük. Sütés után azonnal ne vágjuk meg a kenyeret, mert a szerkezete sérülhet, várjuk meg, míg a különböző kémiai és fizikai folyamatok befejeződnek.