Fehér tönkölykenyér házilagA tönkölybúzaliszt sajnos nem gluténmentes, viszont nagyban hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz magas rost, vitamin-és fehérje tartalma miatt. A cukorbetegek viszont bátran fogyaszthatják, mert alacsony a glikémiás indexe, vagyis kifejezetten jól beleilleszthető speciális diétájukba.

Hozzávalók:

40 dkg öreg tészta vagy kovász

60 dkg fehér tönkölybúzaliszt

1 ek. só

1 ek. cukor

1,5 dkg friss élesztő

3 dl langyos víz

2 ek. olaj

Elkészítés:

  1. Az alapanyagokból dagasszunk viszonylag kemény tésztát. Ha túl keményre sikeredett, akkor langyos víz hozzáadásával javíthatunk rajta.
  2. Hagyjuk pihenni 20 percig, utána újra gyúrjuk át és még további 30 percig pihentessük. (Pihentetés alatt mindig takarjuk le a tésztát, hogy ne száradjon ki és biztosítsuk az állandó hőmérsékletet, hogy a tészta meg ne fázzon.)
  3. Készítsünk belőle veknit úgy, hogy lisztezett deszkán kör alakot formázunk, majd behajtjuk a két szélét és a hajtott szélére merőlegesen feltekerjük. Ügyeljünk arra, hogy minden tekerésnél nyomkodjuk le a tésztát, illetve a széleket is.
  4. Tegyük a veknit sütőpapíros tepsibe, majd kelesszük duplájára.
  5. A megszokott módon vágjuk be késsel a tetejét.
  6. Helyezzük a tésztát 220 fokos sütőbe és tegyünk alá egy lábasban vizet is.
  7. A tésztát spricceljük meg langyos vízzel, hogy a magas hőfokon történő sütés ellenére se száradjon ki.
  8. Süssük 50-60 percig, majd rácson pihentessük. Sütés után azonnal ne vágjuk meg a kenyeret, mert a szerkezete sérülhet, várjuk meg, míg a különböző kémiai és fizikai folyamatok befejeződnek.