A zabkorpa valóságos csoda az emberi szervezet számára, hiszen magas rosttartalma mellett csökkenti a koleszterinszintet is, illetve megóvja a gyomor és a bél nyálkahártyáját is.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
10 dkg zabkorpa
2,5 dkg friss élesztő
1 ek. só
3 dl langyos víz
1 ek. cukor
Elkészítése:
- Morzsoljuk az élesztőt 1 dl langyos vízbe és hagyjuk, hogy felfusson.
- Adjuk a liszthez a felfuttatott élesztőt, a sót és a korpát.
- Lassan adjuk hozzá a többi langyos vizet is, hogy rugalmas, könnyen formázható tésztát kapjunk.
- Hagyjuk megkelni, vagyis addig pihentessük, míg a tészta legalább a duplájára meg nem nő.
- Melegítsük elő a sütőt 250 fokra és helyezzünk bele sütőkövet.
- Formázzuk meg a cipót és vágjuk be a tetejét, majd csúsztassuk a sütőkőre. (Sütőkövet nagyobb szakáruházakban és internetes oldalakon keresztük is tudunk vásárolni.)
- Süssük aranybarnára. A kenyér akkor készül el, ha az alját megütögetve kongó hangot hallunk.