Zabkorpás kenyér egyszerűen

A zabkorpa valóságos csoda az emberi szervezet számára, hiszen magas rosttartalma mellett csökkenti a koleszterinszintet is, illetve megóvja a gyomor és a bél nyálkahártyáját is.

Hozzávalók:

40 dkg liszt

10 dkg zabkorpa

2,5 dkg friss élesztő

1 ek. só

3 dl langyos víz

1 ek. cukor



Elkészítése:

  1. Morzsoljuk az élesztőt 1 dl langyos vízbe és hagyjuk, hogy felfusson.
  2. Adjuk a liszthez a felfuttatott élesztőt, a sót és a korpát.
  3. Lassan adjuk hozzá a többi langyos vizet is, hogy rugalmas, könnyen formázható tésztát kapjunk.
  4. Hagyjuk megkelni, vagyis addig pihentessük, míg a tészta legalább a duplájára meg nem nő.
  5. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra és helyezzünk bele sütőkövet.
  6. Formázzuk meg a cipót és vágjuk be a tetejét, majd csúsztassuk a sütőkőre. (Sütőkövet nagyobb szakáruházakban és internetes oldalakon keresztük is tudunk vásárolni.)
  7. Süssük aranybarnára. A kenyér akkor készül el, ha az alját megütögetve kongó hangot hallunk.