Tönkölylisztes kovászos cipó aludttejjel

Ha valami újdonságot szeretnénk kipróbálni, akkor ez a recept tökéletes lesz. Tejtermék hozzáadásával készült a cipó, aminek nagyszerű lesz az íze!

Hozzávalók:

50 g kovász

300 g tönköly liszt

100 g fehér liszt

150g aludttej (a bolti tejek nagyrésze nem alszik meg, mivel hamarabb megkeserednek és elromlanak)

1 dl langyos víz

1 ek. só

Elkészítése:

  1. Keverjük össze a tésztához szükséges összes alapanyagot.
  2. Dagasszuk meg a tésztát, majd hagyjuk pihenni 1-2 óráig.
  3. Gyúrjuk át, majd takarjuk le és pihentessük további 40 percig.
  4. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra és a tepsi alá helyezzünk egy vízzel teli edényt.
  5. Vágjuk be a cipó tetejét, majd spricceljük meg vízzel. A lisztszórás elhanyagolható, mert az emberi szervezet a nyers lisztet képtelen megemészteni, így ne terheljük vele gyomrunkat, amúgy is tetszetős lesz a cipónk a sütés befejeztével.
  6. A cipót csak körülbelül 10 percig süssük magas hőfokon.
  7. Csökkentsük 200 fokra a hőmérsékletet és folytassuk a sütést további 30-35 percig.
  8. Sütés után rácsra helyezve pihentessük a kenyeret.