Ha valami újdonságot szeretnénk kipróbálni, akkor ez a recept tökéletes lesz. Tejtermék hozzáadásával készült a cipó, aminek nagyszerű lesz az íze!
Hozzávalók:
50 g kovász
300 g tönköly liszt
100 g fehér liszt
150g aludttej (a bolti tejek nagyrésze nem alszik meg, mivel hamarabb megkeserednek és elromlanak)
1 dl langyos víz
1 ek. só
Elkészítése:
- Keverjük össze a tésztához szükséges összes alapanyagot.
- Dagasszuk meg a tésztát, majd hagyjuk pihenni 1-2 óráig.
- Gyúrjuk át, majd takarjuk le és pihentessük további 40 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 250 fokra és a tepsi alá helyezzünk egy vízzel teli edényt.
- Vágjuk be a cipó tetejét, majd spricceljük meg vízzel. A lisztszórás elhanyagolható, mert az emberi szervezet a nyers lisztet képtelen megemészteni, így ne terheljük vele gyomrunkat, amúgy is tetszetős lesz a cipónk a sütés befejeztével.
- A cipót csak körülbelül 10 percig süssük magas hőfokon.
- Csökkentsük 200 fokra a hőmérsékletet és folytassuk a sütést további 30-35 percig.
- Sütés után rácsra helyezve pihentessük a kenyeret.