A kelesztés folyamata lépésről lépésre
Az élesztő Sokan félnek élesztőt használni a kenyérsütéshez és inkább választják az egyszerűbb, kevert tésztákat. Élesztővel valóban több odafigyelést igényel a pékáruk elkészítése, viszont nem kell mumusnak tekinteni. Az élesztő nem mást, mint a kelt tészta szíve és...
Minden, amit tudnunk kell a házi kenyérről
Ahhoz, hogy otthonunkban igazán finom kenyeret tudjunk készíteni, ismernünk kell a különböző liszttípusok összetételét, hiszen nem mindegy, hogy miből mennyit használunk fel. Három típus szerint csoportosítjuk őket: A felhasznált gabona alapján, ami lehet akár búza,...
Kovászos tönkölycipó elkészítése
A tönkölybúzát elődeink előszeretettel fogyasztották, ami nem is csoda, hiszen könnyen emészthető és csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, ráadásul igen magas a fehérje –és sikértartalma is. Ráadásul annyira könnyen lehet vele dolgozni, hogy a tészta elkészítéséhez...
Tönkölylisztes kovászos cipó aludttejjel
Ha valami újdonságot szeretnénk kipróbálni, akkor ez a recept tökéletes lesz. Tejtermék hozzáadásával készült a cipó, aminek nagyszerű lesz az íze! Hozzávalók: 50 g kovász 300 g tönköly liszt 100 g fehér liszt 150g aludttej (a bolti tejek nagyrésze nem alszik meg,...
Kovászos kenyér lábasban
A kovász olyan akár egy csecsemő, mivel szeretgetni, figyelni és állandóan mérni kell. A következő recept elejétől a végéig le fogja írni a kenyér készítésének teljes folyamatát, így látni fogjuk, hogy nincsen benne semmi ördögi, vagy természetfeletti. Ha nincs...
Milyen is az igazi kovász?
Mi is az a kovász? A lisztből és vízből álló kovászban a tejsav-és ecetsavbaktéirumok, illetve élesztőgombák elszaporodásával úgynevezett tejsavas erjedési folyamat indul meg, melynek eredménye a gázképződés (széndioxid) és a savanykás aromájú kovász kialakulása....