Olaszországot idéző olívás kenyér házilag



Az olajfa a mediterrán világ egyik legkorábban nemesített gyümölcsfája, története mintegy hatezer évre tekint vissza. Több száz fajtája létezik, terméséből pedig olajat, vagy csemegebogyót lehet készíteni. Az egészségre gyakorolt hatása rég óta ismert, de alacsony kalóriatartalma és étvágycsökkentő hatása miatt manapság is sokak kedvence. Zsírokban ,különösen Omega-9 egyszeresen telített zsírsavban -, ásványi anyagokban: káliumban, kalciumban, foszforban, cinkben és vasban gazdag. Sok benne a vitamin is, elsődlegesen E-, D- és K-vitamin. De mérsékelt mennyiségben flavonoidokat és rostokat is tartalmaz.

Hozzávalók:

15 dkg tönkölybúzaliszt (fehér)

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

1 ek. só

1,25 dkg friss élesztő

2 dl langyos víz

8 dkg olajbogyó ízlés szerint

szárított bazsalikom

szárított oregánó

szárított kakukkfű

szárított rozmaring

Elkészítés:

  1. Langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd adjuk hozzá a szárazanyagokhoz.
  2. Dagasszuk meg a tésztát, majd hagyjuk pihenni 10 percig.
  3. Adjuk hozzá az olajbogyót.
  4. A tésztát speciális módon kell tovább dagasztani úgy, hogy a tésztából picit lecsípünk, majd a lecsípett részt a tészta közepébe nyomjuk. Tovább forgatjuk és megismételjük a folyamatot addig, míg teljesen körbe nem érünk.
  5. Fedjük le a tésztát és hagyjuk pihenni 10 percig.
  6. A dagasztás és kelesztés folyamatát ismételjük meg többször is, majd az utolsó folyamat befejeztével hagyjuk pihenni a tésztát 1 óráig.
  7. Nyomjuk az öklünket a tészta közepébe, ezzel eltávolítva belőle a felgyülemlett levegőt.
  8. Gyúrjuk át újra a tésztát, majd formázzunk belőle veknit és letakarva pihentessük további 30 percet.
  9. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és helyezzünk az aljába vízzel teli edényt.
  10. Süssük a kenyeret 200 fokon 30 percig, míg aranybarna nem lesz.
  11. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.