Malátás kenyér, a svédek eledele



A malátából nem csak kiváló sör, de igazán aromás kenyér is készíthető. Fontos megjegyezni, hogy a maláta árpa és egyéb gabonanövények csíráztatásával készül. A kenyér sokáig eltartható, így a halászok is előszeretettel viszik magukkal a munkába. Az alábbi recept az eredeti recept egyszerűbb változata, hiszen nem tartalmaz sem élesztőt, sem barna szirupot, sem pedig zabkorpát.

Hozzávalók:

2-3 dl kefir

175 g malátakivonat

85 g barnacukor

2 tojás

250 g kenyérliszt

1 teáskanál sütőpor

fél teáskanál szódabikarbóna

olaj

Elkészítése:

  1. A langyos kefirhez keverjük hozzá a mézet vagy a cukrot, illetve a malátát és jó alaposan keverjük el, hogy viszonylag homogén masszát kapjunk. (Vannak a piacon olyan lisztkeverékek, ami tartalmazzák a malátát, így felhasználásukkal még egyszerűbbé tehetjük a kenyér elkészítését.)
  2. Keverjük össze a szárazanyagokat, majd adjuk hozzá a malátás keveréket, a tojásokat és az olajat is.
  3. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra
  4. Süssük 40 percen át, míg a kenyér szép barna árnyalatot és ropogós kérget nem kap.