A malátából nem csak kiváló sör, de igazán aromás kenyér is készíthető. Fontos megjegyezni, hogy a maláta árpa és egyéb gabonanövények csíráztatásával készül. A kenyér sokáig eltartható, így a halászok is előszeretettel viszik magukkal a munkába. Az alábbi recept az eredeti recept egyszerűbb változata, hiszen nem tartalmaz sem élesztőt, sem barna szirupot, sem pedig zabkorpát.
Hozzávalók:
2-3 dl kefir
175 g malátakivonat
85 g barnacukor
2 tojás
250 g kenyérliszt
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
olaj
Elkészítése:
- A langyos kefirhez keverjük hozzá a mézet vagy a cukrot, illetve a malátát és jó alaposan keverjük el, hogy viszonylag homogén masszát kapjunk. (Vannak a piacon olyan lisztkeverékek, ami tartalmazzák a malátát, így felhasználásukkal még egyszerűbbé tehetjük a kenyér elkészítését.)
- Keverjük össze a szárazanyagokat, majd adjuk hozzá a malátás keveréket, a tojásokat és az olajat is.
- Melegítsük elő a sütőt 150 fokra
- Süssük 40 percen át, míg a kenyér szép barna árnyalatot és ropogós kérget nem kap.