A mák fontos élelmiszer- és gyógynövénynek számít Magyarországon, azonban szigorúan szabályozott a termesztése. A kerti mák fontos élelmiszernövény: népszerű, mákkal ízesített ételek például a mákos guba és a pozsonyi kifli. Én személy szerint nagyon szeretem a mákot, így csak ajánlani tudom ezt a receptet!
Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt
1,2 dkg friss élesztő
20 dkg öregtészta
1 dl langyos tej
2 dl joghurt
1 ek. só
2 ek. növényi olaj
1 db tojás
3 dkg mák
Elkészítés:
- Melegítsük langyosra a tejet, majd morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk felfutni.
- Keverjük össze a szárazanyagokat, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, dagasszuk meg és hagyjuk megkelni.
- Miután duplájára növekedett a tészta, formázzunk belőle veknit, majd vágjuk be a tetejét, kenjük meg tojással és szórjuk meg a mákkal. Hagyjuk további 15 percet kelni.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Spricceljük le a tésztát vízzel, helyezzük egy kb. 36 cm-es sütőedénybe, majd süssük lefedve fél órát.
- Csökkentsük a hőfokot 180 fokra és fedő nélkül süssük további 15-20 percig.
- Amikor pár szép piros a teteje, akkor vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni, mielőtt nekiesnénk a ropogtatásának.