Mákos kenyér készítése



A mák fontos élelmiszer- és gyógynövénynek számít Magyarországon, azonban szigorúan szabályozott a termesztése. A kerti mák fontos élelmiszernövény: népszerű, mákkal ízesített ételek például a mákos guba és a pozsonyi kifli. Én személy szerint nagyon szeretem a mákot, így csak ajánlani tudom ezt a receptet!

Hozzávalók:

50 dkg kenyérliszt

1,2 dkg friss élesztő

20 dkg öregtészta

1 dl langyos tej

2 dl joghurt

1 ek. só

2 ek. növényi olaj

1 db tojás

3 dkg mák

Elkészítés:

  1. Melegítsük langyosra a tejet, majd morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  2. Keverjük össze a szárazanyagokat, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, dagasszuk meg és hagyjuk megkelni.
  3. Miután duplájára növekedett a tészta, formázzunk belőle veknit, majd vágjuk be a tetejét, kenjük meg tojással és szórjuk meg a mákkal. Hagyjuk további 15 percet kelni.
  4. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  5. Spricceljük le a tésztát vízzel, helyezzük egy kb. 36 cm-es sütőedénybe, majd süssük lefedve fél órát.
  6. Csökkentsük a hőfokot 180 fokra és fedő nélkül süssük további 15-20 percig.
  7. Amikor pár szép piros a teteje, akkor vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni, mielőtt nekiesnénk a ropogtatásának.