Kukoricás kenyérrúd készítése



Sokan a kenyér szó hallatára egyből a ropogós héjú, belül omlós formakenyérre gondolnak, pedig létezik másfajta megjelenésű kenyérforma is. Ennek egyik példája az olaszok által nagyon kedvelt grissini, azaz a kenyérrudacska, vagy másnéven „olasz ropi. Ha fokozni akarjuk az ízélményt, akkor tálaljuk valamilyen mártogatóssal, hiszen ugyanolyan élmény vele mártogatni, mint a kenyérbéllel tunkolni. Sütésekor arra vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert a tészta nagyon kiszárad és élvezhetetlenné válik, mivel szétporlad.  Az olaszok zsír helyett általában olívaolajat tesznek a tésztájába.

Hozzávalók:

40 dkg tönkölybúzaliszt

10 dkg kukoricaliszt

3 dkg zsír

1 ek. só

2,5 dkg friss élesztő

25 dkg joghurt

1 dl tej

1 ek. cukor

1 felvert tojás a kenéshez

szezámmag

Elkészítése:

  1. Keverjük össze szárazanyagokat.
  2. Futtassuk fel az élesztőt a cukorral és a langyos tejjel, majd adjuk a szárazanyagokhoz.
  3. Adjuk hozzá a zsírt, a sót és a langyos joghurtot és jól dolgozzuk össze a tésztát, majd huzatmentes helyen pihentessük, míg meg nem kel. (Legalább a duplájára nem növekszik a térfogata.)
  4. Osszuk a tésztát 30 egyenlő részre, majd formázzunk belőlük gömböket és további 15 percig pihentessük őket.
  5. Nyújtsuk a gömböket 20 cm hosszú rudakká és helyezzük őket sütőpapírra, majd takarjuk le őket és hagyjuk újfent megkelni.
  6. Kenjük meg a tetejüket tojással és szórjuk meg őket szezámmaggal.
  7. 200 fokos sütőben 15 percig süssük őket.