Sokan a kenyér szó hallatára egyből a ropogós héjú, belül omlós formakenyérre gondolnak, pedig létezik másfajta megjelenésű kenyérforma is. Ennek egyik példája az olaszok által nagyon kedvelt grissini, azaz a kenyérrudacska, vagy másnéven „olasz ropi. Ha fokozni akarjuk az ízélményt, akkor tálaljuk valamilyen mártogatóssal, hiszen ugyanolyan élmény vele mártogatni, mint a kenyérbéllel tunkolni. Sütésekor arra vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert a tészta nagyon kiszárad és élvezhetetlenné válik, mivel szétporlad. Az olaszok zsír helyett általában olívaolajat tesznek a tésztájába.
Hozzávalók:
40 dkg tönkölybúzaliszt
10 dkg kukoricaliszt
3 dkg zsír
1 ek. só
2,5 dkg friss élesztő
25 dkg joghurt
1 dl tej
1 ek. cukor
1 felvert tojás a kenéshez
szezámmag
Elkészítése:
- Keverjük össze szárazanyagokat.
- Futtassuk fel az élesztőt a cukorral és a langyos tejjel, majd adjuk a szárazanyagokhoz.
- Adjuk hozzá a zsírt, a sót és a langyos joghurtot és jól dolgozzuk össze a tésztát, majd huzatmentes helyen pihentessük, míg meg nem kel. (Legalább a duplájára nem növekszik a térfogata.)
- Osszuk a tésztát 30 egyenlő részre, majd formázzunk belőlük gömböket és további 15 percig pihentessük őket.
- Nyújtsuk a gömböket 20 cm hosszú rudakká és helyezzük őket sütőpapírra, majd takarjuk le őket és hagyjuk újfent megkelni.
- Kenjük meg a tetejüket tojással és szórjuk meg őket szezámmaggal.
- 200 fokos sütőben 15 percig süssük őket.