A kovász olyan akár egy csecsemő, mivel szeretgetni, figyelni és állandóan mérni kell. A következő recept elejétől a végéig le fogja írni a kenyér készítésének teljes folyamatát, így látni fogjuk, hogy nincsen benne semmi ördögi, vagy természetfeletti. Ha nincs meglévő kovászunk, akkor a kenyérhez szükséges adagot sütés előtt egy héttel érdemes elkészíteni.
Hozzávalók a kovászhoz:
naponta 25 dkg fehér liszt
naponta 2,5 dl langyos víz
no meg az a híres neves befőttesüveg
Hozzávalók a kenyérhez:
30 dkg fehér liszt
30 dkg a már élő és termékeny kovászból
1 ek. só
1 ek. növényi olaj
2,5 dl víz
Elkészítés:
- A kovászhoz befőttesüvegben keverjük el a lisztet és a langyos vizet és hagyjuk állni egy napig.
- Ismételjük meg a folyamatot, majd a hatodik napon, amikor kovászunk körülbelül 30 dkg, vegyünk ki belőle 15 dkg-ot a kenyérsütéshez és adjunk neki enni, majd nyugodtan helyezzük lefedve hűtőbe.
- A kivett adaghoz adjunk 10 dkg lisztet és 5 dkg langyos vizet és hagyjuk reggelig tovább érni.
- A kovászt keverőtálban keverjük össze a többi alapanyaggal és dagasszunk belőle tésztát.
- Tegyük vissza keverőtálba és hagyjuk pihenni a tésztát körülbelül 40 percig.
- Gyúrjuk át a tésztát kétszer az előbbihez hasonlóan és mindkét alkalommal pihentessük 30 percig.
- Formázzunk belőle tésztát, majd kelesszük további 2-3 órát.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és helyezzük bele a sütésre kiválasztott edényünket. A sütéshez célszerű öntöttvas edényt választani.
- A tésztát óvatosan helyezzük át az edénybe és vágjuk be a tetejét, majd süssük 35 percig fedő alatt, majd további 10 percig fedő nélkül.
- Tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni.