Egyre csak arra leszünk figyelmesek, hogy bárhova is megyünk kenyeret vásárolni, gyakran kapunk rossz minőségű, olykor fogyasztásra alkalmatlan kenyeret. A tömeggyártás kispórol egysmást, esetleg hozzáad valami teljesen merész alapanyagot, amitől megszokott és imádott kenyerünk már sosem lesz a régi. Ez aztán a felhívás keringőre, hogy igenis süssünk otthon kenyeret!
A fűszerkömény a legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerek közé tartozik. Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel ritkán kombinálják. Pozitívuma viszont, hogy sokféle felhasználási lehetőséggel bír. Ezúttal bemutatom az egyik felhasználási lehetőséget, a köménymagos kenyeret.
Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 teáskanálnyi só
1 mokkáskanálnyi őrölt kömény, de ne a római köményt válasszuk, mert borzasztóan intenzív az íze
1 zacskó sütőpor
6 ek. tejföl
3 ek. olívaolaj
1 tojás
1,5 dl víz
Elkészítés:
- Keverjük el alaposan a szárazanyagokat és adjuk hozzá a tejfölt, a tojást, az olívaolajat és a vizet.
- Ha a tészta túl sűrűnek bizonyul, akkor adjunk hozzá annyi vizet, hogy nokedlihez hasonló sűrűségű tésztát kapjunk.
- Egy sütőformát kenjünk ki vajjal, majd öntsük bele a tésztát.
- Süssük 180 fokon aranybarnára.
- Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.