Köménymagos kenyér házilag

Egyre csak arra leszünk figyelmesek, hogy bárhova is megyünk kenyeret vásárolni, gyakran kapunk rossz minőségű, olykor fogyasztásra alkalmatlan kenyeret. A tömeggyártás kispórol egysmást, esetleg hozzáad valami teljesen merész alapanyagot, amitől megszokott és imádott kenyerünk már sosem lesz a régi. Ez aztán a felhívás keringőre, hogy igenis süssünk otthon kenyeret!


A fűszerkömény a legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerek közé tartozik. Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel ritkán kombinálják. Pozitívuma viszont, hogy sokféle felhasználási lehetőséggel bír. Ezúttal bemutatom az egyik felhasználási lehetőséget, a köménymagos kenyeret.

Hozzávalók:

40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 teáskanálnyi só

1 mokkáskanálnyi őrölt kömény, de ne a római köményt válasszuk, mert borzasztóan intenzív az íze

1 zacskó sütőpor

6 ek. tejföl

3 ek. olívaolaj

1 tojás

1,5 dl víz

Elkészítés:

  1. Keverjük el alaposan a szárazanyagokat és adjuk hozzá a tejfölt, a tojást, az olívaolajat és a vizet.
  2. Ha a tészta túl sűrűnek bizonyul, akkor adjunk hozzá annyi vizet, hogy nokedlihez hasonló sűrűségű tésztát kapjunk.
  3. Egy sütőformát kenjünk ki vajjal, majd öntsük bele a tésztát.
  4. Süssük 180 fokon aranybarnára.
  5. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.