🍞 Kenyérsütés otthon


kenyérsütés otthon

Kenyérsütés otthon

A kenyérsütés egy olyan tapasztalat illetve szentség volt mindig is, amit életük során szeretnek legalább egyszer kipróbálni az emberek. A kenyérsütés otthon sokkal több annál, mint egy étel megsütése, hiszen jól tudjuk, hogy mi mindent képvisel a kenyér a keresztény kultúrában és az ember életében. A kenyér egy szimbólum.

A legegyszerűbb házi kenyér elkészítési mód:

1. Először is szükségünk van 250 g élesztőre, amit bele kell morzsolnunk langyos vízbe. Rakjunk bele még egy evőkanál lisztet, majd hagyjuk felfutni.

2. Amíg felfut az élesztős víz, addig keverjük össze 500 g lisztet, ízlés szerinti sóval, és 2 evőkanál olajjal.

3. Ha felfutott az élesztő, akkor bele kell önteni azt is az olajos lisztbe.

4. Ha ezt megtettük, akkor öntsünk bele egy bögre langyos vizet és keverjük el a tésztát, majd dagasszuk meg. Amikor már leválik a kezünkről a tészta (nagyjából 10 perc), akkor hagyjuk megkelni (45 perc).

5. Majd ha megkelt a tészta, gyúrjuk egy kicsit át, majd újra hagyjuk kelni, de ezúttal csak 15 percet.

6. Ha hagytuk állni negyedórát, kenjük meg vízzel a tetejét és tegyük be hőlégkeveréses, előre 180 °C-ra melegített sütőbe és süssük fél órán keresztül.

7. Ha kész, akkor spricceljük le egy kicsit vízzel, majd tálalhatjuk.