Kenyérsütés otthon
A kenyérsütés egy olyan tapasztalat illetve szentség volt mindig is, amit életük során szeretnek legalább egyszer kipróbálni az emberek. A kenyérsütés otthon sokkal több annál, mint egy étel megsütése, hiszen jól tudjuk, hogy mi mindent képvisel a kenyér a keresztény kultúrában és az ember életében. A kenyér egy szimbólum.
A legegyszerűbb házi kenyĂ©r elkĂ©szĂtĂ©si mĂłd:
1. ElĹ‘ször is szĂĽksĂ©gĂĽnk van 250 g Ă©lesztĹ‘re, amit bele kell morzsolnunk langyos vĂzbe. Rakjunk bele mĂ©g egy evĹ‘kanál lisztet, majd hagyjuk felfutni.
2. AmĂg felfut az Ă©lesztĹ‘s vĂz, addig keverjĂĽk össze 500 g lisztet, ĂzlĂ©s szerinti sĂłval, Ă©s 2 evĹ‘kanál olajjal.
3. Ha felfutott az élesztő, akkor bele kell önteni azt is az olajos lisztbe.
4. Ha ezt megtettük, akkor öntsünk bele egy bögre langyos vizet és keverjük el a tésztát, majd dagasszuk meg. Amikor már leválik a kezünkről a tészta (nagyjából 10 perc), akkor hagyjuk megkelni (45 perc).
5. Majd ha megkelt a tészta, gyúrjuk egy kicsit át, majd újra hagyjuk kelni, de ezúttal csak 15 percet.
6. Ha hagytuk állni negyedĂłrát, kenjĂĽk meg vĂzzel a tetejĂ©t Ă©s tegyĂĽk be hĹ‘lĂ©gkeverĂ©ses, elĹ‘re 180 °C-ra melegĂtett sĂĽtĹ‘be Ă©s sĂĽssĂĽk fĂ©l Ăłrán keresztĂĽl.
7. Ha kĂ©sz, akkor spricceljĂĽk le egy kicsit vĂzzel, majd tálalhatjuk.