? Kenyér készítés


kenyér készítés

Kenyér készítés

A házilag készített kenyér az egyik legegészségesebb és a legtermészetesebb úton elkészített étel.

A kenyér készítése a régmúltra nyúlik vissza. A táplálkozástudományi szakértők azt mondják, hogy a kenyér majdnem egyidős az emberrel. Kezdetben természetesen nem feltétlenül búzából készült, viszont az őseink hamar rájöttek, hogy ha a magokat vízbe áztatják, és úgy főzi meg azokat, sokkal könnyebben képes megrágni és megemészteni. Nem utolsósorban pedig ízletesebb, mintha kemény, viszonylag ízetlen magokat próbált volna megrágni. Ez az “őskenyér” nyilvánvalóan  még nem a mai értelemben vett jó illatú, puha péktermék, amit mi ismerünk. 

Ma már persze sokkal több lehetőségünk és akár saját, tapasztalati úton szerzett tudásunk van a kenyérsütés témájában. Egyre többen ezért otthon készítik el, így saját ízlésre tudják formálni. Vannak élesztő nélküli, dagasztás nélküli, jénai tálban készült kenyerek is, de népszerűek a könnyen és gyorsan elkészíthető kenyértípusok is. 

Kovászos gyors kenyér recept:

1. A sütés előtti este elkészítjük a kovászt. Ehhez szükségünk lesz 25 dkg lisztre és 250 ml vízre, emellett 40 g friss élesztőre és 1 evőkanál étolajra. Ezeket az anyagokat összedolgozzuk egy tálba, egyenletesre keverjük, majd letakarva eltesszük, hadd pihenjen az éjszaka.

2. Másnap összekeverünk 1 kg lisztet, 2,5 dkg sót, 1 dkg porcukrot és 2-3 evőknál étolajat.

3. A friss masszához hozzá kell kevernünk az előző esti kovászt és nagyjából fél liter vizet, majd jöhet a dagasztás. Arra oda kell figyelnünk, hogy amikor adagoljuk a vizet, a tésztának keményebbnek kell lennie és rugalmasnak. Így lesz könnyen formázható. Dagasztás után már ne tegyünk hozzá lisztet, különben nem lesz fényes a kenyerünk.

4. Ha készen vagyunk a dagasztással a kelesztés következik. Nagyjából 30 percig kelesszük a tésztát, lefedve egy kellemes, langyos helyen. A 30 perc lejártával újragyúrjuk a tésztát és visszatesszük keleszteni. Nagyjából háromnegyed óra alatt fog megkelni ismételten a tészta. Szemlátomásra akkor lesz jó, amikor már majdnem a duplájára dagad.

5. Ha jól megkelt a tészta, akkor formázhatjuk. Vízzel lespriccelt sütőpapíros edénybe tesszük, majd még hagyjuk 20 percet dagadni. Beirdaljuk a tetejét, ráhelyezzük a tetejét a sütőnknek, de előtte azt is jól lespricceljük vízzel.

6. Ha vége az előkészületeknek, akkor az előre melegített, 230 °C-os sütőbe betoljuk háromnegyed órára. A letelt háromnegyed óra után levesszük a fedőt róla és sütjük még pár percig. Onnan lehet tudni, hogy jó, hogy elkezd pikkelyesedni a teteje. 

7. A megsült kenyerünket megint egy picit megspricceljük vízzel, hogy ropogós és fényes legyen a héja.