KenyĂ©r kĂ©szĂtĂ©s
A házilag kĂ©szĂtett kenyĂ©r az egyik legegĂ©szsĂ©gesebb Ă©s a legtermĂ©szetesebb Ăşton elkĂ©szĂtett Ă©tel.
A kenyĂ©r kĂ©szĂtĂ©se a rĂ©gmĂşltra nyĂşlik vissza. A táplálkozástudományi szakĂ©rtĹ‘k azt mondják, hogy a kenyĂ©r majdnem egyidĹ‘s az emberrel. Kezdetben termĂ©szetesen nem feltĂ©tlenĂĽl bĂşzábĂłl kĂ©szĂĽlt, viszont az Ĺ‘seink hamar rájöttek, hogy ha a magokat vĂzbe áztatják, Ă©s Ăşgy fĹ‘zi meg azokat, sokkal könnyebben kĂ©pes megrágni Ă©s megemĂ©szteni. Nem utolsĂłsorban pedig Ăzletesebb, mintha kemĂ©ny, viszonylag Ăzetlen magokat prĂłbált volna megrágni. Ez az „Ĺ‘skenyĂ©r” nyilvánvalĂłan mĂ©g nem a mai Ă©rtelemben vett jĂł illatĂş, puha pĂ©ktermĂ©k, amit mi ismerĂĽnk.Â
Ma már persze sokkal több lehetĹ‘sĂ©gĂĽnk Ă©s akár saját, tapasztalati Ăşton szerzett tudásunk van a kenyĂ©rsĂĽtĂ©s tĂ©májában. Egyre többen ezĂ©rt otthon kĂ©szĂtik el, Ăgy saját ĂzlĂ©sre tudják formálni. Vannak Ă©lesztĹ‘ nĂ©lkĂĽli, dagasztás nĂ©lkĂĽli, jĂ©nai tálban kĂ©szĂĽlt kenyerek is, de nĂ©pszerűek a könnyen Ă©s gyorsan elkĂ©szĂthetĹ‘ kenyĂ©rtĂpusok is.Â
Kovászos gyors kenyér recept:
1. A sĂĽtĂ©s elĹ‘tti este elkĂ©szĂtjĂĽk a kovászt. Ehhez szĂĽksĂ©gĂĽnk lesz 25 dkg lisztre Ă©s 250 ml vĂzre, emellett 40 g friss Ă©lesztĹ‘re Ă©s 1 evĹ‘kanál Ă©tolajra. Ezeket az anyagokat összedolgozzuk egy tálba, egyenletesre keverjĂĽk, majd letakarva eltesszĂĽk, hadd pihenjen az Ă©jszaka.
2. Másnap összekeverünk 1 kg lisztet, 2,5 dkg sót, 1 dkg porcukrot és 2-3 evőknál étolajat.
3. A friss masszához hozzá kell kevernünk az előző esti kovászt és nagyjából fél liter vizet, majd jöhet a dagasztás. Arra oda kell figyelnünk, hogy amikor adagoljuk a vizet, a tésztának keményebbnek kell lennie és rugalmasnak. Így lesz könnyen formázható. Dagasztás után már ne tegyünk hozzá lisztet, különben nem lesz fényes a kenyerünk.
4. Ha készen vagyunk a dagasztással a kelesztés következik. Nagyjából 30 percig kelesszük a tésztát, lefedve egy kellemes, langyos helyen. A 30 perc lejártával újragyúrjuk a tésztát és visszatesszük keleszteni. Nagyjából háromnegyed óra alatt fog megkelni ismételten a tészta. Szemlátomásra akkor lesz jó, amikor már majdnem a duplájára dagad.
5. Ha jĂłl megkelt a tĂ©szta, akkor formázhatjuk. VĂzzel lespriccelt sĂĽtĹ‘papĂros edĂ©nybe tesszĂĽk, majd mĂ©g hagyjuk 20 percet dagadni. Beirdaljuk a tetejĂ©t, ráhelyezzĂĽk a tetejĂ©t a sĂĽtĹ‘nknek, de elĹ‘tte azt is jĂłl lespricceljĂĽk vĂzzel.
6. Ha vĂ©ge az elĹ‘kĂ©szĂĽleteknek, akkor az elĹ‘re melegĂtett, 230 °C-os sĂĽtĹ‘be betoljuk háromnegyed Ăłrára. A letelt háromnegyed Ăłra után levesszĂĽk a fedĹ‘t rĂłla Ă©s sĂĽtjĂĽk mĂ©g pár percig. Onnan lehet tudni, hogy jĂł, hogy elkezd pikkelyesedni a teteje.Â
7. A megsĂĽlt kenyerĂĽnket megint egy picit megspricceljĂĽk vĂzzel, hogy ropogĂłs Ă©s fĂ©nyes legyen a hĂ©ja.