🍞 Kenyér készítés


kenyér készítés

Kenyér készítés

A házilag készített kenyér az egyik legegészségesebb és a legtermészetesebb úton elkészített étel.

A kenyĂ©r kĂ©szĂ­tĂ©se a rĂ©gmĂşltra nyĂşlik vissza. A táplálkozástudományi szakĂ©rtĹ‘k azt mondják, hogy a kenyĂ©r majdnem egyidĹ‘s az emberrel. Kezdetben termĂ©szetesen nem feltĂ©tlenĂĽl bĂşzábĂłl kĂ©szĂĽlt, viszont az Ĺ‘seink hamar rájöttek, hogy ha a magokat vĂ­zbe áztatják, Ă©s Ăşgy fĹ‘zi meg azokat, sokkal könnyebben kĂ©pes megrágni Ă©s megemĂ©szteni. Nem utolsĂłsorban pedig Ă­zletesebb, mintha kemĂ©ny, viszonylag Ă­zetlen magokat prĂłbált volna megrágni. Ez az „Ĺ‘skenyĂ©r” nyilvánvalĂłan  mĂ©g nem a mai Ă©rtelemben vett jĂł illatĂş, puha pĂ©ktermĂ©k, amit mi ismerĂĽnk. 

Ma már persze sokkal több lehetőségünk és akár saját, tapasztalati úton szerzett tudásunk van a kenyérsütés témájában. Egyre többen ezért otthon készítik el, így saját ízlésre tudják formálni. Vannak élesztő nélküli, dagasztás nélküli, jénai tálban készült kenyerek is, de népszerűek a könnyen és gyorsan elkészíthető kenyértípusok is. 

Kovászos gyors kenyér recept:

1. A sütés előtti este elkészítjük a kovászt. Ehhez szükségünk lesz 25 dkg lisztre és 250 ml vízre, emellett 40 g friss élesztőre és 1 evőkanál étolajra. Ezeket az anyagokat összedolgozzuk egy tálba, egyenletesre keverjük, majd letakarva eltesszük, hadd pihenjen az éjszaka.

2. Másnap összekeverünk 1 kg lisztet, 2,5 dkg sót, 1 dkg porcukrot és 2-3 evőknál étolajat.

3. A friss masszához hozzá kell kevernünk az előző esti kovászt és nagyjából fél liter vizet, majd jöhet a dagasztás. Arra oda kell figyelnünk, hogy amikor adagoljuk a vizet, a tésztának keményebbnek kell lennie és rugalmasnak. Így lesz könnyen formázható. Dagasztás után már ne tegyünk hozzá lisztet, különben nem lesz fényes a kenyerünk.

4. Ha készen vagyunk a dagasztással a kelesztés következik. Nagyjából 30 percig kelesszük a tésztát, lefedve egy kellemes, langyos helyen. A 30 perc lejártával újragyúrjuk a tésztát és visszatesszük keleszteni. Nagyjából háromnegyed óra alatt fog megkelni ismételten a tészta. Szemlátomásra akkor lesz jó, amikor már majdnem a duplájára dagad.

5. Ha jól megkelt a tészta, akkor formázhatjuk. Vízzel lespriccelt sütőpapíros edénybe tesszük, majd még hagyjuk 20 percet dagadni. Beirdaljuk a tetejét, ráhelyezzük a tetejét a sütőnknek, de előtte azt is jól lespricceljük vízzel.

6. Ha vége az előkészületeknek, akkor az előre melegített, 230 °C-os sütőbe betoljuk háromnegyed órára. A letelt háromnegyed óra után levesszük a fedőt róla és sütjük még pár percig. Onnan lehet tudni, hogy jó, hogy elkezd pikkelyesedni a teteje. 

7. A megsült kenyerünket megint egy picit megspricceljük vízzel, hogy ropogós és fényes legyen a héja.