Kelt tésztás kukoricás kenyér útifűmaghéjjjal

Mi is az a kukoricaliszt?

A kukoricaliszt szinte megváltást jelent a gluténérzékenyek számára, hiszen egyáltalán nem tartalmaz glutént, ha megfelelő körülmények között csomagolják és szállítják. Vigyázni kell vele, mivel magas a szénhidráttartalma, így ettől még ugyanúgy hizlal, mint a búzaliszt. Magas az energiatartalma is, így igazán laktató ételeket készíthetünk belőle. Édeskés íze miatt nagyon kedvelt, így gyakran használják sütemények készítésére. Magas keményítőtartalma miatt mártások és krémlevesek sűrítéséhez is kiválóan alkalmas, akár töltelékeket is készíthetünk a felhasználásával. Ügyeljünk arra, hogy mindig friss terméket vásároljunk, mert a régi, állott liszt íze kesernyéssé változik és élvezhetetlen lesz. A csomagoláson jelzett szavatossági időn belül igyekezzünk felhasználni. Ha kenyerünkbe csak kukoricalisztet teszünk, akkor hamar ki fog száradni és széttöredezik, mivel nem tartalmaz sikért. Érdemes más gluténmentes lisztekkel összekeverni, vagy mellé megfelelő arányban búzalisztet adagolni.

A kukoricadara és a kukoricaliszt különbsége:

A kettő közötti különbséget csak szemcseméretük adja. Mivel a dara szemcsemérete nagyobb, így több vitamint is tartalmaz a csíratöredékek mellett. Kukoricadarából vagy kukoricalisztből készül többek között a román kása jellegű nemzeti étel, a puliszka is.

A kelt tésztás kenyér előnye, hogy nem morzsálódik és hullik darabokra, mint a szuper-vagy hipermarketekben vásárolt társai és sokáig megőrzi frissességét. A kukoricaliszt önmagában nem elegendő ahhoz, hogy kenyeret készítsünk belőle, mivel nem tartalmaz sikért. Más lisztekkel keverve viszont nagyon is finom kenyeret süthetünk belőle. A sikért nem csak gabonanövényekkel pótolhatjuk. Az alábbi recept esetében az útifűmaghéj ad alternatív megoldást, melyet manapság már nem csak bioboltban vásárolhatunk meg.

Hozzávalók:

2,5 dkg útifűmag

25 dkg kukoricaliszt

7 g szárított élesztő

2. ek. kókuszzsír vagy egyéb zsiradék

1 csipetnyi só

1 csipetnyi cukor

pár gerezd fokhagyma (opcionális)

4 dl langyos víz vagy egyéb nem sós folyadék

Elkészítés:

  1. Pároljuk meg a fokhagymát kókuszzsíron.
  2. Keverjük össze a többi hozzávalót és a végén dolgozzuk hozzá a párolt fokhagymát.
  3. Dolgozzuk el alaposan sima tésztává és hagyjuk megkelni.
  4. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  5. Kb. egy óra sütés után a tészta szépen megnő és meg is sül.