Kategória: tudnivalók és tippek

Mindent a teljes kiőrlésű lisztrőlMindent a teljes kiőrlésű lisztről

A búzamagban rejlő kincsek A finomliszt sajnos olyan drasztikus eljárással készül, amely során a búzaszem szinte összes értékét eltávolítják, hiszen a lényeg éppen a héjban és a csírában rejlik. A teljes kiőrlésű liszt esetében teljesen más a helyzet, mivel ideális esetben a búzamag teljes egészét tartalmazza, vagyis szőröstül, bőröstül, vitaminostul tudunk hozzájutni. Ráadásul magas rosttartalma […]

A gyors kovász elkészítéseA gyors kovász elkészítése

Egyre csak arra leszünk figyelmesek, hogy bárhova is megyünk kenyeret vásárolni, gyakran kapunk rossz minőségű, olykor fogyasztásra alkalmatlan kenyeret. A tömeggyártás kispórol egysmást, esetleg hozzáad valami teljesen merész alapanyagot, amitől megszokott és imádott kenyerünk már sosem lesz a régi. Ez aztán a felhívás keringőre, hogy igenis süssünk otthon kenyeret! Fájdalmas viszont belegondolni abba, hogy a […]

Mindent a gluténérzékenységrőlMindent a gluténérzékenységről

Mi az a gluténérzékenység? A betegség okozója az úgynevezett gliadin, mely mind a búzában, rozsban és árpában is megtalálható. A gliadin hosszú távú fogyasztása roncsolja a vékonybél nyálkahártyáját, hatására a szervezet ellenanyag termelésbe kezd, autoimmun betegség alakul ki. A betegség sajnos olyan amortizációt indít el, ami vissza nem fordítható, nem nőhető ki, viszont megfelelő diétával […]

A kelesztés folyamata lépésről lépésreA kelesztés folyamata lépésről lépésre

Az élesztő Sokan félnek élesztőt használni a kenyérsütéshez és inkább választják az egyszerűbb, kevert tésztákat. Élesztővel valóban több odafigyelést igényel a pékáruk elkészítése, viszont nem kell mumusnak tekinteni. Az élesztő nem mást, mint a kelt tészta szíve és lelke, ami nem volt mindig így. Az ipar fejlődésével és a tömeggyártással került előtérbe, mivel nem volt […]

Minden, amit tudnunk kell a házi kenyérrőlMinden, amit tudnunk kell a házi kenyérről

Ahhoz, hogy otthonunkban igazán finom kenyeret tudjunk készíteni, ismernünk kell a különböző liszttípusok összetételét, hiszen nem mindegy, hogy miből mennyit használunk fel. Három típus szerint csoportosítjuk őket: A felhasznált gabona alapján, ami lehet akár búza, rozs vagy kukorica A szemcsék mérete vagy úgynevezett fogósság alapján A hamutartalom, vagyis a szín alapján A finomlisztnek sajnos több […]

Milyen is az igazi kovász?Milyen is az igazi kovász?

Mi is az a kovász? A lisztből és vízből álló kovászban a tejsav-és ecetsavbaktéirumok, illetve élesztőgombák elszaporodásával úgynevezett tejsavas erjedési folyamat indul meg, melynek eredménye a gázképződés (széndioxid) és a savanykás aromájú kovász kialakulása. Újabb példa arra, hogy a rettegett baktériumok igenis hasznunkra vannak, gondoljunk csak a sajtok kialakulására, a joghurt keletkezésére, vagy akár a […]