Egyre csak arra leszünk figyelmesek, hogy bárhova is megyünk kenyeret vásárolni, gyakran kapunk rossz minőségű, olykor fogyasztásra alkalmatlan kenyeret. A tömeggyártás kispórol egysmást, esetleg hozzáad valami teljesen merész alapanyagot, amitől megszokott és imádott kenyerünk már sosem lesz a régi. Ez aztán a felhívás keringőre, hogy igenis süssünk otthon kenyeret! Fájdalmas viszont belegondolni abba, hogy a […]
Kategória: Kenyér recept
Köménymagos kenyér házilagKöménymagos kenyér házilag
Egyre csak arra leszünk figyelmesek, hogy bárhova is megyünk kenyeret vásárolni, gyakran kapunk rossz minőségű, olykor fogyasztásra alkalmatlan kenyeret. A tömeggyártás kispórol egysmást, esetleg hozzáad valami teljesen merész alapanyagot, amitől megszokott és imádott kenyerünk már sosem lesz a régi. Ez aztán a felhívás keringőre, hogy igenis süssünk otthon kenyeret! A fűszerkömény a legelterjedtebb és legkedveltebb […]
Ír kenyér elkészítéseÍr kenyér elkészítése
Az írek kifejezetten szeretik a különféle tejkészítmények hozzáadásával készült pékárukat, legyen az íróval készült sörös cipó, vagy egy jó tejszínes palacsinta. Az alábbi recept igazolja kiváló ízlésüket és egyszerű felfogásukat. De hisz minek is túlbonyolítani?! Hozzávalók: 1 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanálnyi só 3 és fél bögre tetszőleges liszt 3 és fél bögre tej Elkészítés: Keverjük […]
Beaucaire kenyérBeaucaire kenyér
Nagyon különleges kenyérfajta, mivel már a középkorban is készítették és napjainkig megőrizte népszerűségét. Formázása sem megszokott, mivel a tésztát szendvicshez hasonlóan kell összehajtani és nedves töltelék kerül bele, ami elpárolog a sütés következtében, mintegy megnyitva a tésztát. Hozzávalók: 25 dkg öregtészta, vagy nevezhetjük régi kovásznak is 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, illetve egy kevés a […]
Gluténmentes kenyér receptekGluténmentes kenyér receptek
1. Gluténmentes sörös cipó Hozzávalók: 25 dkg speciális kenyérliszt keverék 1 dl víz 1 teáskanál útifűmaghéj (őrölt) 1,5 dl sör (gluténmentes) 1 dkg friss élesztő 1 ek. só 1 késhegynyi aszkorbinsav 1 teáskanál méz Elkészítés: Tegyük az útifűmaghéjat vízbe és várjuk meg, míg megdagad, kocsonyássá nem válik. Keverjük össze a szárazanyagokat és adjuk hozzá az […]
Mindent a gluténérzékenységrőlMindent a gluténérzékenységről
Mi az a gluténérzékenység? A betegség okozója az úgynevezett gliadin, mely mind a búzában, rozsban és árpában is megtalálható. A gliadin hosszú távú fogyasztása roncsolja a vékonybél nyálkahártyáját, hatására a szervezet ellenanyag termelésbe kezd, autoimmun betegség alakul ki. A betegség sajnos olyan amortizációt indít el, ami vissza nem fordítható, nem nőhető ki, viszont megfelelő diétával […]
Kukoricás kenyér szódabikarbónával és sütőporralKukoricás kenyér szódabikarbónával és sütőporral
A kevert tészta lényege az, hogy gyorsan és könnyedén elkészíthető, nem kell órákat várni arra, hogy a tészta megkeljen, a végeredmény viszont legalább olyan finom, mintha kelt tésztát készítenénk. Hozzávalók: 15 dkg kukoricaliszt 2 dl tej 1 csipetnyi só 1 csipetnyi cukor 1 db tojás felverve 1 ek. vaj 1 teáskanál sütőpor 1 csipetnyi szódabikarbóna […]
Kukoricaprósza kenyér receptjeKukoricaprósza kenyér receptje
A kenyér tésztájába gyakorlatilag bármit belesüthetünk, legyen az zöldfűszer, vagy magféle. Ha édesebb változatot szeretnénk készíteni, akkor növeljük a cukor arányát, de ne feledjük, hogy a kukorica önmagában is édes ízt kölcsönöz kenyerünknek. Hozzávalók: 1 csipetnyi só 1 csipetnyi cukor 17 dkg kukoricaliszt 13 dkg búzaliszt 1,5 dl joghurt 1,5 dl tej 2 tojás felverve […]
Kukoricás kenyérrúd készítéseKukoricás kenyérrúd készítése
Sokan a kenyér szó hallatára egyből a ropogós héjú, belül omlós formakenyérre gondolnak, pedig létezik másfajta megjelenésű kenyérforma is. Ennek egyik példája az olaszok által nagyon kedvelt grissini, azaz a kenyérrudacska, vagy másnéven „olasz ropi. Ha fokozni akarjuk az ízélményt, akkor tálaljuk valamilyen mártogatóssal, hiszen ugyanolyan élmény vele mártogatni, mint a kenyérbéllel tunkolni. Sütésekor arra […]
Burgonyás kukoricás kenyérBurgonyás kukoricás kenyér
Hozzávalók: 20 dkg kukoricaliszt 45 dkg liszt 10 dkg főtt, áttört burgonya 7 g szárított élesztő 1 csipetnyi só 1 csipetnyi aszkorbinsav 4 dl langyos víz csipetnyi cukor Elkészítés: Keverjük össze a száraz anyagokat és adjuk hozzá az élesztőt. Adjuk hozzá a burgonyát, a vizet és az aszkorbinsavat. Dolgozzuk el alaposan az alapanyagokat, hogy kissé […]