Jénaiban sült kenyérJéna városának adománya

Nincs olyan háztartás, melyben legalább egy jénai edénnyel ne találkoznánk. Alkotórészeit tekintve rém egyszerű a képlet, hiszen kvarchomokot, szódát és sót tartalmaz megfelelő arányban. A jénai előnye, hogy igazán hőtartó, így a zománcozott edényeket és alumínium tepsiket messze felülmúlja. Veszélye, hogy érzékenyen reagál a hőmérsékletváltozásra, könnyen szétrobbanhat. Fontos megvásárlás előtt alaposan szemügyre venni, hogy ne tartalmazzon légbuborékot, mert abban az esetben is fennáll a robbanásveszély.

Hozzávalók:

50 dkg búzaliszt (BL55) vagy fehér kenyérliszt (BL80)

1 csomag instant élesztő

3 dl langyos víz

1 ek. cukor

1 ek. só

1 ek. növényi olajElkészítés:

  1. Keverjük el a langyos vízzel a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. a felfuttatásra nem feltétlenül van szükség, de így letesztelhetjük az élesztőt, hogy nem-e járt le a szavatossága.
  2. Keverjük össze a szárazanyagot, majd adjuk hozzá az élesztős masszát, majd dagasszuk meg az így kapott tésztát és hagyjuk meleg helyen megkelni, míg térfogata duplájára nem nő.
  3. Vajazzunk ki egy jénait, hintsük meg liszttel, majd óvatosan helyezzük bele a megkelt tésztát. Ezután vagdossuk be a tetejét és spricceljük meg vízzel és fedjük le.
  4. A sütést nagyon alacsony hőfokon (40-50 fok) kezdjük, hogy a jénainak legyen elég ideje fokozatosan felmelegednie, a tészta pedig ezalatt is szépen tovább kel. Addig növeljük a hőfokot, míg el nem érjük a 200 fokot.
  5. Süssük 20 percig fedővel, majd fedő nélkül további 20 percig.
  6. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.