Ír kenyér elkészítése

Az írek kifejezetten szeretik a különféle tejkészítmények hozzáadásával készült pékárukat, legyen az íróval készült sörös cipó, vagy egy jó tejszínes palacsinta. Az alábbi recept igazolja kiváló ízlésüket és egyszerű felfogásukat. De hisz minek is túlbonyolítani?!

Hozzávalók:

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanálnyi só

3 és fél bögre tetszőleges liszt

3 és fél bögre tej

Elkészítés:

  1. Keverjük el alaposan a szárazanyagokat, hogy a szódabikarbóna jól elegyedjen a liszttel.
  2. Adjuk hozzá a tejet, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen hűtő-hideg.
  3. A tésztából formázzunk cipót és kissé vagdossuk be a tetejét.
  4. 180 fokon addig süssük, míg aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizhető a tészta állaga, de vigyázzunk, hogy ne túl sűrűn nyitogassuk a sütőajtót.
  5. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

Téves feltételezés, hogy a kevert tésztájú kenyér héja nem lehet ropogós. A korlátlan lehetőségek széles tárházát adja, hiszen bármilyen lisztet választhatunk szárazanyagnak, és bármilyen folyadékot hozzáadhatunk. A lényeg csak annyi, hogy ismerjük meg a különböző liszteket, melyik mennyi folyadékot bír el, mennyi idő alatt készül el a tészta. ha ezeket egy-egy sütés után feljegyezzük, akkor szépen lassan összeáll egy biztos recepteken alapuló receptkönyv.