? Házi kenyérsütés


házi kenyérsütés

Házi kenyérsütés

Otthon kenyeret sütni bárki tud, ha akar. Sok misztérium övezi a tökéletes kenyér megsütésének titkát, de valójában nem olyan nehéz, és még a kezdőknek is sikerülni fog kis odafigyeléssel.

A házi kenyér sokkal egészségesebb, mint, amit a boltban vásárolunk, ugyanis biztosan tartósítószer, színezék és egyéb adalékanyagoktól mentes. Kezdők számára az élesztővel készült kenyeret javasolt elkészíteni. Haladók viszont lisztből és vízből természetes kovászt tudnak létrehozni. Kezdőként is meg lehet a kovásszal próbálkozni, mert ez a módszer sem borzasztó nehéz, viszont folyamatos foglalkozást igényel.

Tippek

1. A liszt mellett körülbelül 60%-ban kell lennie a folyadéknak és 2%-ban a sónak. Ha finomliszttel dolgozunk, tehetünk mellé egy csipetnyi aszkorbinsavat vagy ecetet, mert ettől sokkal formázhatóbb és nyújthatóbb lesz a tészta. Ezután következik az úgynevezett ujj-teszt. Ilyenkor a hüvelykujjunkkal nyomjuk be a tésztát, és ha visszaugrik, akkor kezdhetjük is keleszteni.

2. Körülbelül 40-45 percig hagyjuk kelni, ezután átgyúrjuk és újra 15 percig pihentetjük. Formázásnál el kell döntenünk, hogy cipót vagy veknit szeretnénk. Ha megformáztuk a tésztát, sütőpapíron újra kelni hagyjuk egy rövid időre. 

3. Háztartási sütőknél a kenyeret lefedve kell sütni, ugyanis gőz szükséges hozzá. 50 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha az edény alját megkopogtatva mély hangot hallunk. Ezután lepermetezzük vízzel, hagyjuk kihűlni, és már ehetjük is a házi készítésű kenyerünket.

Mindenkinek legalább egyszer sütnie kell otthon kenyeret, hogy érezze, milyen is a sülő kenyér illata és milyen, egy friss, ropogós kenyérbe beleharapni. Illetve ügyes tárolással sokáig friss maradhat.

Jó étvágyat kívánunk!