A házi kenyérnél nincs is jobb, ezt vitathatatlan. Ez a recept sörrel és rengeteg maggal készült. Nem bonyolult procedúra megcsinálni, de kevés ilyen finom kenyeret ettem, mint ez! A sütés végén látható miről is beszélek: Tökéletes az állaga, nem annyira egészségtelen, mint a fehér kenyér, tele van finomabbnál finomabb magvakkal és ropog is. Biztos vagyok benne, hogy ezek után te is így fogod készíteni, főleg ha unod a megszokott kenyereket, mert ez egy igazi ínyencség.
Kovász hozzávalói:
- 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 50 g BL50 vagy pizzaliszt
- 10 g élesztő
- 1 teáskanál méz
- 1,5 dl sör ( Staropramen a legcélszerűbb)
Kenyértészta hozzávalói:
- kovász
- 300 g sör
- 1 kávéskanál olívaolaj
- 3 teáskanál só
- 1 kávéskanál méz
- 10 g élesztő
- 400 g BL50 vagy pizzaliszt
- 100 g graham liszt
- 100 g BL80 liszt
- dióbél, napraforgómag, tökmag, szezámmag,köménymag
A kovász elkészítése:
- Alaposan összekeverjük a rozslisztet, a fehérlisztet, az élesztőt, a mézet és a sört. Lefedve egy napig a hűtőben tároljuk.
A kenyér elkészítése:
- Egy keverőtálban összedolgozzuk a kovászt, a sört, az élesztőt, a mézet, a sót, az olíva olajat, a liszteket és a magokat. 20 percig dagasszuk a tésztát, utána pihentessük fél órát a tálban.
- Megformázzuk a tésztát, majd kibéleljük sütőpapírral a tálat, amiben sütni fogjuk. Beletesszük a hőálló tálba, majd ismét egy órán keresztül kelesszük.
- Enyhén bevizezzük a tetejét és bevágjuk éles késsel.
- Előmelegített sütőben 220 fokon 10 percig, aztán 200 fokon fél órán keresztül sütjük.