Házi félbarna kenyér készítése



A házi kenyérnél nincs is jobb, ezt vitathatatlan. Ez a recept sörrel és rengeteg maggal készült. Nem bonyolult procedúra megcsinálni, de kevés ilyen finom kenyeret ettem, mint ez! A sütés végén látható miről is beszélek: Tökéletes az állaga, nem annyira egészségtelen, mint a fehér kenyér, tele van finomabbnál finomabb magvakkal és ropog is.  Biztos vagyok benne, hogy ezek után te is így fogod készíteni, főleg ha unod a megszokott kenyereket, mert ez egy igazi ínyencség.

Kovász hozzávalói:

  • 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 50 g BL50 vagy pizzaliszt
  • 10 g élesztő
  • 1 teáskanál méz
  • 1,5 dl sör ( Staropramen a legcélszerűbb)

Kenyértészta hozzávalói:

  • kovász
  • 300 g sör
  • 1 kávéskanál olívaolaj
  • 3 teáskanál só
  • 1 kávéskanál méz
  • 10 g élesztő
  • 400 g BL50 vagy pizzaliszt
  • 100 g graham liszt
  • 100 g BL80 liszt
  • dióbél, napraforgómag, tökmag, szezámmag,köménymag

A kovász elkészítése:

  • Alaposan összekeverjük a rozslisztet, a fehérlisztet, az élesztőt, a mézet és a sört. Lefedve egy napig a hűtőben tároljuk.

A kenyér elkészítése:

  • Egy keverőtálban összedolgozzuk a kovászt, a sört, az élesztőt, a mézet, a sót, az olíva olajat, a liszteket és a magokat. 20 percig dagasszuk a tésztát, utána pihentessük fél órát a tálban.
  • Megformázzuk a tésztát, majd kibéleljük sütőpapírral a tálat, amiben sütni fogjuk. Beletesszük a hőálló tálba, majd ismét egy órán keresztül kelesszük.
  • Enyhén bevizezzük a tetejét és bevágjuk éles késsel.
  • Előmelegített sütőben 220 fokon 10 percig, aztán 200 fokon fél órán keresztül sütjük.