Manapság már többféle gabonából készült, teljes kiőrlésű liszt kapható, így akár naponta új kenyérféle kerülhet az asztalra. Recepteket is variálhatjuk ízlésünknek megfelelően. Ha úgy érezzük, nincs se kedvünk, se időnk a házi sütögetésre, gondoljunk arra, hogy az elfogyasztott rostok, nyomelemek és ásványi anyagok hozzájárulnak az egészséges bélműködéshez. Az emberek egyik kedvence a graham-kenyér.
Hozzávalók:
10 dkg kenyérliszt vagy búzaliszt
40 dkg Graham-liszt
1 ek. só
1 ek. növényi olaj
1 kávéskanálnyi őrölt kömény (ne római köményt használjunk)
3 dkg friss élesztő
4 dl langyos víz
Elkészítés:
- Kevés langyos vízben futtassuk fel az élesztőt.
- Keverjük el a szárazanyagokat, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt.
- Adjuk hozzá az olajat és jól dolgozzuk össze a tésztát.
- Hagyjuk megkelni a tésztát, hogy térfogata legalább dulájára nőjön.
- Olajozzunk ki egy sütőformát és csúsztassuk bele a már megkelt, megformázott tésztát.
- Süssük a kenyeret először 250 fokon 10-15 percig, majd 200 fokon további 20 percig, míg aranybarna nem lesz.
- Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.