Graham kenyér



Manapság már többféle gabonából készült, teljes kiőrlésű liszt kapható, így akár naponta új kenyérféle kerülhet az asztalra. Recepteket is variálhatjuk ízlésünknek megfelelően. Ha úgy érezzük, nincs se kedvünk, se időnk a házi sütögetésre, gondoljunk arra, hogy az elfogyasztott rostok, nyomelemek és ásványi anyagok hozzájárulnak az egészséges bélműködéshez. Az emberek egyik kedvence a graham-kenyér.

Hozzávalók:

10 dkg kenyérliszt vagy búzaliszt

40 dkg Graham-liszt

1 ek. só

1 ek. növényi olaj

1 kávéskanálnyi őrölt kömény (ne római köményt használjunk)

3 dkg friss élesztő

4 dl langyos víz

Elkészítés:

  1. Kevés langyos vízben futtassuk fel az élesztőt.
  2. Keverjük el a szárazanyagokat, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt.
  3. Adjuk hozzá az olajat és jól dolgozzuk össze a tésztát.
  4. Hagyjuk megkelni a tésztát, hogy térfogata legalább dulájára nőjön.
  5. Olajozzunk ki egy sütőformát és csúsztassuk bele a már megkelt, megformázott tésztát.
  6. Süssük a kenyeret először 250 fokon 10-15 percig, majd 200 fokon további 20 percig, míg aranybarna nem lesz.
  7. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.