1. Gluténmentes sörös cipó
Hozzávalók:
25 dkg speciális kenyérliszt keverék
1 dl víz
1 teáskanál útifűmaghéj (őrölt)
1,5 dl sör (gluténmentes)
1 dkg friss élesztő
1 ek. só
1 késhegynyi aszkorbinsav
1 teáskanál méz
Elkészítés:
- Tegyük az útifűmaghéjat vízbe és várjuk meg, míg megdagad, kocsonyássá nem válik.
- Keverjük össze a szárazanyagokat és adjuk hozzá az útifűmaghéjat is.
- Gyúrjuk át a tésztát és formázzuk, majd letakarva kelesszük 40 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 230 fokra és helyezzük bele sütőpapírral kibélelt sütőedényt.
- Csúsztassuk bele az edénybe a tésztát és süssük lefedve 35 percig.
2. Gluténmentes félbarna kenyér
Hozzávalók:
20 dkg speciális lisztkeverék
10 dkg hajdinaliszt
1,5 dkg friss élesztő
10 dkg rizsliszt
4 dl langyos víz
1 teáskanál útifűmaghéj (őrölve)
1 ek. só
1 ek. cukor
1 ek. olaj
Elkészítés:
- A korábbi recepthez hasonlóan keverjük el az útifűmaghéjat vízzel és várjuk meg, míg teljesen meg nem szívja magát, kocsonyás állagot nem kapunk.
- Keverjük össze a szárazanyagokat és adjuk hozzá az útifűmaghéjat, majd helyezzük a masszát dagasztógépbe.
- Formázzuk meg a tésztát olajos kézzel és helyezzük sütőformába, majd letakarva hagyjuk 30 percig kelni.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és süssük a tésztát 35 percig.
- A kenyeret elkészülte után ne egyből vegyük ki a sütőformából, nehogy megrepedjen.
- Rácsra téve hagyjuk kihűlni.