Fehér kenyér házilag

házi kenyér

A tökéletes kenyér elkészítéséhez csak egy nagyon jó recept és türelem kell. Talán ez az egyik legegyszerűbb elkészítési mód a legfinomabb kenyérhez. Ezt bármikor elkészíthetjük, hiszen az elkészítési idő sem túl sok.  Ez a recept azoknak szól, akik viszonylag egyszerű, de mégis a tökéletes házi kenyérre vágynak. Ha nem vagyunk profi kenyérsütők, de mégis érzünk magunkban annyi elhivatottságot, hogy elkészítsük ne is várjunk tovább! Az igazi házi kenyér elkészítése sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, és mennyivel finomabb, mint a bolti! Tudjuk milyen hozzávalókból készítettük el a kenyeret, és képes napokig elállni anélkül, hogy megszáradjon. Ezzel a recepttel többet nem lesz akadály a kenyér sütés! Szerintünk ebben a repcetben még senki nem tudott csalódni!

Házi fehér kenyér hozzávalói:

  • fél kg fehér liszt
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 kiskanál só
  • fél zacskó instant élesztő
  • 2,5 dl meleg víz

Elkészítése:

  • A lisztet és az élesztőt egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót és a cukrot.
  • Hozzáadjuk a meleg vizet ( ne forrót!), és elkezdjük összegyúrni. Gyúrjuk nagyjából 10-15 percig, amíg már könnyedén elválik a kezünktől. Takarjuk le és hagyjuk kelni egy bő fél órát.
  • Amikor már a kétszeresére kelt a tészta, akkor gyúrjuk át újra. Vegyünk elő egy tepsit, vagy tálcát, amiben meg fogjuk sütni. Rakjunk alá sütőpapírt és a tésztát tegyük rá.
    Ezután alakítsuk a kívánt formára. Itt hagyjuk újra megkelni nagyjából 20-25 percig.
  • Közben melegítsük elő a sütőt 180-200 ℃-ra, és rakjunk bele egy kisebb lábas vizet. Erre azért lesz szükségünk, hogy párásítsa a forró sütőt.
  • Amikor megkelt a kenyér másodszorra is, éles késsel vagdossuk be a tetejét, majd kenjük be egy kevés vízzel.
  • Rakjuk be a sütőbe, majd süssük nagyjából 30-40 percig, amíg aranybarna nem lesz