Diétás kenyér házilag



Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része a kiegyensúlyozott életünknek Hiába végezzük rendszerességgel a gyakorlatokat, ha az étkezésre nem figyelünk eléggé. Ha fogyókúrán törjük a fejünket, érdemes belátni, hogy nagyon sok ételt hanyagolnunk kell. A fehér kenyér pontosan ilyen. Ehelyett készíthetünk házilag is nagyon finom diétás kenyeret. Ez a recept a cukrosok számára is tökéletes, hiszen a búzakorpán kívül kizárólag lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó liszteket tartalmaz, ezáltal nagyon laktató, hanem hizlaló és még a cukrod se lesz tőle az egekben.

Hozzávalók 75 dkg kenyérhez:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg búzasikér
  • 5 dkg tönkölykorpa
  • 5 dkg folyékony kókuszolaj
  • 10 dkg natúr joghurt
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1,5 dkg himalája só
  • 15 dkg magkeverék
  • 1 tojás a kenéshez
  • 7 g instant élesztő

Elkészítése:

  • Összekeverjük egy tálban a lisztet, a tönkölykorpát, a búzasikért, az instant élesztőt és a himalája sót.
  • Ehhez hozzáadjuk a kókuszolajat, a joghurtot és langyos vízzel egy rugalmas, puha tésztává gyúrjuk.
  • A formát, amiben sütni kívánjuk, kibéleljük, majd megformázzuk és a formába tesszük.
  • Konyharuhával letakarjuk, majd 1 órán keresztül kelesszük.
  • Ha megkelt, a felvert tojással lekenjük a tetejét.
  • Éles késsel bevágjuk a tetejét, majd megszórjuk magokkal.
  • Alaposan lespricceljük hideg vízzel.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 ℃-ra, majd süssük készre 50 perc alatt.