Cserépedényben készült kenyér



Szinte minden háztartásban megtalálható egy cserépedény, így ebben a cikkben bemutatok egy nagyon szuper receptet, ennek használatával.

Hozzávalók:

4 dkg friss élesztő

75 dkg finomliszt vagy kenyérliszt

4 dl langyos víz

0,5 dl tej

1 ek. só

1 ek. növényi olaj

Elkészítés:

  1. Áztassuk be fedelével együtt a cserépedényt. Nem elég vízbe állítani, hanem víz alá kell helyezni.
  2. Langyosítsuk meg a tejet és keverjük el benne a cukrot.
  3. Keverjük össze a szárazanyagokat, majd formázzunk a közepén mélyedést és öntsük bele a langyos tejet, majd morzsoljuk bele az élesztőt it.
  4. Fedjük le és hagyjuk, hogy az élesztő szépen lassan felfusson.
  5. Adjuk hozzá a langyos vizet és dagasszunk belőle homogén tésztát.
  6. Hagyjuk a tésztát megkelni, ami körülbelül 1,5-2 óra alatt megy végbe. Ne felejtsük el letakarni.
  7. Béleljük ki a cserépedényt sütőpapírral és csepegtessük meg olajjal.
  8. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.