Burgonyás kenyér házilag

Fél kiló burgonya, étolaj, élesztő stb.. Ez minden háztartás alapja. Néha bele se gondolunk mennyivel finomabb és gazdaságosabb ételeket lehet ezekből kihozni. Így jött létre a krumplis kenyér receptje is, aminek fenséges az íze még napok után is!

A burgonyás kenyeret nagyon egyszerűen el lehet készíteni néhány alapanyagból. Nem bonyolultabb elkészíteni, mint a hagyományos házi kenyeret. Egyszerűen, két kézzel dagasztva elkészíthető, kívül mennyeien ropogós, belül pedig puha és lyukacsos kenyér készíthető a recept alapján. Sokkal laktatóbb és ízletesebb a bolti kenyérnél.

A burgonyás kenyér hozzávalói:

  • fél kiló burgonya
  • 550 gramm
  • 55 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál étolaj
  • 12 g élesztő

Elkészítése:

  • Megfőzzük a burgonyát héjában.
  • Összekeverjük az élesztőt cukorral és 4 evőkanál burgonya főzőlével és hagyjuk állni.
  • Ehhez hozzáadjuk az áttört burgonyát, a lisztet és a sót, majd nekiállunk dagasztani. Közben egyenletesen adagoljuk hozzá az olajat és még 1dl burgonya főzőlét.
  • Kidagasztás után hagyjuk 45 percet kelni, majd takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük további 1 órát.
  • A sütni kívánt tepsibe rakjunk sütőpapírt. Ezután formázzuk ki és kenjük le egy kevés vízzel a tetejét. Süssük előmelegített sütőbe 180 ℃-on 45 percig, amíg ropogósra nem sül.