Beaucaire kenyérNagyon különleges kenyérfajta, mivel már a középkorban is készítették és napjainkig megőrizte népszerűségét. Formázása sem megszokott, mivel a tésztát szendvicshez hasonlóan kell összehajtani és nedves töltelék kerül bele, ami elpárolog a sütés következtében, mintegy megnyitva a tésztát.

Hozzávalók:

25 dkg öregtészta, vagy nevezhetjük régi kovásznak is

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, illetve egy kevés a töltelékhez

20 dkg kenyérliszt

1 dkg friss élesztő

2,7 dl víz, illetve kevés a nedves töltelékhez

1 csipetnyi aszkorbinsav

2 ek. olaj

1 ek. cukor

1 ek. só

Elkészítés:

  1. Az alapanyagokat gyúrjuk össze masszív tésztává és hagyjuk legalább egy órát kelni. Ha a tészta túl folyósnak bizonyul, akkor adjunk hozzá kevés lisztet.
  2. Formázzunk belőle téglalapot és hajtsuk félbe a rövidebb oldal mentén úgy, hogy az alsó rész széle kilógjon. A kilógó részt hajtsuk vissza, hogy a tészta széle teljesen egyenes legyen. Ismételjük meg a folyamatot a másik két oldal esetében is, hogy azok is egyenesek legyenek. Takarjuk le a tésztát, majd pihentessük fél órát.
  3. Készítsük el a nedves tölteléket úgy, hogy egy tálban összekeverjük a vizet a liszttel, majd kenjük be vele a tésztát.
  4. Vágjuk ketté keresztbe a tésztát és fektessük egymásra a megkent oldalakat. Az így keletkezett téglalapot hosszában vágjuk ketté. Ügyeljünk arra, hogy a lapok széle ne ragadjon össze, mert sütés közben nem fog megnyílni a tészta.
  5. Az elkészített tésztát letakarva pihentessük további 30 percig.
  6. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
  7. Egy sütőlemezt béleljük ki sütőpapírral és helyezzük rá a tésztákat vágott oldalukkal felfelé.
  8. Helyezzünk a sütő aljába vízzel teli edényt és süssük a tésztát 10 percig, majd a hőfokot vegyük le 200 fokra és folytassuk a sütést további 20 percig
  9. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.