Barna kenyér házilag



A barna kenyér színe általában a felhasznált liszt rosttartalmától és hamutartalmától függ. A bolti barna kenyér általában finomlisztből vagy kenyérlisztből készül, és csak kis mennyiségben tartalmaz rozslisztet vagy egyéb magasabb rosttartalmú malomipari terméket. Az igazi barna kenyér viszont vagy teljes kiőrlésű búzalisztből vagy rozslisztből készül.  Az utóbbi verzióval jobban járunk, hiszen jóval egészségesebb vitamintartalma miatt, viszont az előbbi kenyeret kár megvásárolni, mert nem más, mint szimpla szemfényvesztés.

Hozzávalók:

40 dkg barnakenyér lisztkeverék (A csak rozsliszttel készült kenyér nagyon morzsálódik, mivel a liszt sikértartalma igen alacsony.)

7 g szárított élesztő

4 dl langyos víz

kevés olaj

Elkészítés:

  1. Keverjük össze az élesztőt, a lisztet és a vizet.
  2. Dagasszuk kézzel, vagy robotgéppel 5-10 percig.
  3. Tegyük a tésztát olajjal kikent tepsibe, vagy kenyérformába, majd pihentessük 60 percig.
  4. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd helyezzük be a kenyeret és süssük 60 percig.
  5. Sütőrácsra helyezve pihentessük és hagyjuk kihűlni.

Vélemény, hozzászólás?