A házi toast kenyér receptje



  Az embernek lehet kiment a fejéből vásárlás közben a toast kenyér. Ilyenkor lehet jobban is jártunk, hiszen ha megnézzük az összetevőit, el is megy tőle a kedvünk. Annyiban különbözik a rendes kenyértől, hogy ez formakenyér és előre szeletelt. Melegszendvicsnek és pirítósnak is tökéletesen használható, leginkább erre van kitalálva.

 Véleményem szerint, sokkal finomabb és jobb az otthoni elkészítése a toast kenyérnek. Akár 3 napig eláll, addig biztosan megkeményedni se fog. Nagyon kevés recept van a házi toast kenyér elkészítéséről, ha van is elég bonyolult. Próbáltam összeállítani egy olyan receptet, amit nem csak a konyhában évek óta jártas háziasszonyok tudnak elkészíteni.

Hozzávalók két kb.30 cm hosszú rúdhoz:

Kovászhoz:

  • 18 dkg rétes liszt
  • 2 dl langyos víz
  • 5 g élesztő

Tésztához:

  • 8 dkg rétesliszt
  • 37 dkg sima liszt
  • 220 ml víz
  • 1 dkg élesztő
  • 2 teáskanál só

Elkészítése:

  • A lisztet, az élesztőt és a vizet dolgozzuk össze. A tésztát nem kell túlkeverni, a lényeg, hogy ne legyen csomós. Egy puha, lágy tésztát kell kapnunk. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd hagyjuk langyos helyen érni legalább 12 órát.
  • Miután hagytuk 12 órán keresztül érni adjuk hozzá az átszitált lisztet, a vizet, a sót és az élesztőt. Dagasszunk belőle egy rugalmas tésztát. Langyos helyen ugyancsak kelesszük 40-50 percig.
  • Két hosszúkás fémformát (püspökkenyérformát) béleljünk ki sütőpapírral. Az elkészített tésztából formázzunk rudat belőle és tegyük a fémformába.
  • Takarjuk le, majd kelesszük újból 20-25 percig. Addig sütőt melegítsük elő 200 ℃-ra.
  • A tészta tetejét egy éles késsel vágjuk be, majd spricceljünk rá hideg vizet.
  • Tegyük be a sütőbe, majd állítsuk a hőfokot 180 ℃-ra. Süssük 30 percig. 30 perc után vegyük ki a sütőből és a tetejét ismét spricceljük le egy kevés vízzel, majd süssük további 10 percet. (összesen 40 percet)
  • Ha megsült, vegyük ki a formából, majd a rácson hagyjuk kihűlni.