A gyors kovász elkészítéseEgyre csak arra leszünk figyelmesek, hogy bárhova is megyünk kenyeret vásárolni, gyakran kapunk rossz minőségű, olykor fogyasztásra alkalmatlan kenyeret. A tömeggyártás kispórol egysmást, esetleg hozzáad valami teljesen merész alapanyagot, amitől megszokott és imádott kenyerünk már sosem lesz a régi. Ez aztán a felhívás keringőre, hogy igenis süssünk otthon kenyeret! Fájdalmas viszont belegondolni abba, hogy a kovászos kenyér kelesztésének ideje borzasztóan hosszú, így még a kedvünk is elmegy a sütés gondolatától. Van azonban remény azok számára is, akik a rohanó világban mégiscsak a hagyományos, jól megszokott ízeket kedvelik, de nem akarnak órák hosszat a konyhában tevékenykedni. Nekik az úgynevezett gyorskovászt ajánljuk.

A gyors kovász elkészítése:

A legfontosabb, hogy nem kell hozzá egy hétnek eltelnie, mint a hagyományos kovász esetében, hanem körülbelül 12 óra elteltével már fel is használható. Sajnos érlelés közben azért erre a kovászra is oda kell figyelni.

Hozzávalók:

20 dkg liszt (ha tehetjük, válasszunk rozslisztet)

2 dl langyos víz

1,5 dkg friss élesztő

1 ek. cukor

Elkészítés:

  1. Helyezzük egy nagy tálba az alapanyagokat és jó alaposan keverjük össze, hogy kissé folyós tésztát kapjunk.
  2. Takarjuk le a masszát és hagyjuk pihenni, de néhány óránként kevergessük meg.
  3. A tészta megdagad és buborékos lesz, majd összeesik és illata savanykássá változik. Ez az a pont, amikor a kovász már felhasználhatóvá válik.
  4. A fel nem használt kovászt mindenképpen hűtőben tároljuk és ügyeljünk arra, hogy ne érje víz, mert hamar megpenészedik.